De lekkerste rode wijnen om iedereen te overtuigen

Over het algemeen zijn rosé en witte wijnen het meest toegankelijk. Zacht, fruitig, rond en fris zijn nou eenmaal smaken die gemakkelijker zijn dan vol, kruidig en tannine-rijk. Maar, het wordt een ander verhaal als het over rode wijn gaat. Rode wijnen zijn vaak ook zwaar en rijk en sommigen komen inderdaad pas echt goed tot hun recht als ze gedronken worden bij een bord vol lekker eten. Wijn bestellen voor een beginnende rode wijndrinker? Dit zijn de twee opties waar u sowieso raak mee schiet.

Merlot

Ahh, Merlot! Soepel, rond, vol en sappig. De wijndruif Merlot is een publiekslieveling en de wijnen van deze druif al tijden onverminderd populair. Een allemansvriend, maar waarom eigenlijk? Vooral omdat Merlot minder tannine bevat dan veel andere rode wijnen. Dat maakt Merlots soepeler en toegankelijker. Merlot wordt niet voor niets ingezet als de wijnmaker een van zijn wijnen zachter wil maken. Een perfecte wijn voor een beginnende rode wijn-drinker dus!

In de beroemde Franse wijnstreek Bordeaux weten ze in die hoedanigheid ook wel raad met Merlot. De druif wordt gebruikt in tal van topwijnen, vaak in combinatie met zijn beste vriend, de Cabernet Sauvignon. Als deze twee druivenrassen samenkomen in een wijn, leidt dat bijna altijd tot succes. Merlot is dé hoofddruif in beroemde wijnen uit Saint-Émilion en Pomerol. En ook buiten Frankrijk hebben wijnmakers de kracht en veelzijdigheid van Merlot ontdekt; de druif is in vrijwel alle belangrijke wijnlanden te vinden.

Pinot Noir

Subtiliteit, soepel fruit en charme. Dat zijn de kenmerken van Pinot Noir wijnen. Ook deze wijnen zijn lager in tannines en daarmee dus niet stroef, maar soepel. Wel staat de Pinot Noir bekend om zijn zuren. Maar, daar moet wel bij gezegd worden dat die altijd keurig in balans zijn met de fruitige kant van de wijn. Pinot Noir is onder andere de druif achter het succes van rode wijnen uit Bourgogne en dankt daar ook zijn bekende naam aan.

Maar, inmiddels is ook Nieuw-Zeeland aan het uitgroeien tot een echt Pinot Noir-land, de wijnen van deze druif zijn enorm aan populariteit aan het winnen. De Nieuw-Zeelandse Pinot Noir is soepel en vaak op hout gerijpt, wat de wijn een fijne ronde smaak geeft. Diep zoet met een fijne complexiteit. Bijzondere en welkome eigenschap van de Pinot Noir druif is dat zijn smaak het klimaat en het terroir waarop de druif groeit weerspiegelt. Zo kunnen wijnmakers wijnen maken die typisch zijn voor de specifieke waar hun wijnhuis gelegen is en zich zo onderscheiden van anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *