Een autoverzekering afsluiten in drie eenvoudige stappen

Een autoverzekering afsluiten, het is iets wat iedereen moet doen die over een eigen voertuig beschikt. In het bijzonder wanneer je voor het eerst je auto gaat verzekeren zal je kunnen vaststellen dat er best wat zaken zijn waar je rekening mee zal willen houden. Heel wat mensen die hun eerste autoverzekering afsluiten komen er dan ook al snel achter dat de keuze die ze hebben gemaakt eigenlijk helemaal niet de juiste is. Dat is vervelend, niet in het minst omdat veranderen van verzekering terug de nodige kosten en praktische problemen met zich mee kan brengen. Wil jij dergelijke vervelende verrassingen voorkomen en zou je bijgevolg met zekerheid de voor jou beste autoverzekering willen kunnen afsluiten? Volg dan zeker de drie onderstaande stappen!

Stap 1: De voorbereiding voor de beste autoverzekering afsluiten

Voordat je daadwerkelijk de zoektocht start naar een autoverzekering is het belangrijk om even de verschillende eisen waarover je beschikt op een rijtje te zetten. Een autoverzekering afsluiten doe je namelijk natuurlijk niet elke dag. Dit zorgt ervoor dat het belangrijk is om de juiste keuze te maken. Niet alleen wil je, je namelijk geen zorgen hoeven te maken over jouw autoverzekering, daarnaast spreekt het voor zich dat je bij bijvoorbeeld een mogelijks ongeval ook met zekerheid wil kunnen rekenen op een goede dekking. Enkele zaken die je ter voorbereiding van je zoektocht naar het vinden van de beste autoverzekering zeker moet doen zijn de volgende:

  1. Bepaal hoeveel budget je precies beschikbaar hebt; 
  2. Bepaal voor jezelf op welke dekkingen je wil kunnen rekenen; 

Veel mensen houden uiteindelijk bij het zoeken naar de beste autoverzekering slechts rekening met één van de twee hierboven aangehaalde factoren. Toch is het zeer belangrijk om te kiezen voor een verzekering die prijs-kwaliteit de verwachtingen weet in te lossen. Bovendien geldt voor een autoverzekering afsluiten dat ze periodieke kosten met zich meebrengt. Met andere woorden, de kosten die je moet betalen voor je autoverzekering zijn terugkerende kosten. Je moet ze dus niet alleen tegenwoordig, maar ook in de toekomst wel gewoon kunnen betalen. 

Hoe bepaal je de dekkingen waar je op wil kunnen rekenen?

De dekkingen waar je op wil kunnen rekenen worden bepaald aan de hand van verschillende factoren. Het eerste wat je uiteraard altijd wil doen is rekening houden met de waarde waar het voertuig over beschikt. Heb je bijvoorbeeld een gloednieuwe auto gekocht die een behoorlijk stevige aankoopprijs heeft? Dan spreekt het voor zich dat je deze wellicht niet alleen maar zal willen laten verzekeren door middel van de gewone WA-verzekering. Het afsluiten van de allrisk is dan wellicht de beste en meest veilige keuze om op dat ogenblik te maken. 

Een compleet ander verhaal wordt het natuurlijk bij een autoverzekering afsluiten voor een voertuig die je tweedehands tegen een zeer scherp prijskaartje hebt aangekocht. In dat geval is het namelijk zo dat de WA-verzekering wellicht wel de beste keuze zal zijn. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn dat de meest optimale dekkingen voor je autoverzekering altijd afhankelijk zijn van de situatie.

Stap 2: Voer een grondige en objectieve vergelijking uit

Een autoverzekering afsluiten doe je eigenlijk niet zonder eerst een objectieve vergelijking uit te voeren. Door het uitvoeren van een dergelijke vergelijking kan je rekenen op twee voordelen:

  1. Je krijgt een goed beeld van alle autoverzekeringen op de markt; 
  2. Het wordt duidelijk welke autoverzekering je kan afsluiten tegen de beste prijs; 

Het uitvoeren van een autoverzekering vergelijking kan gebeuren op verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om een manuele vergelijking uit te voeren, maar het is eveneens mogelijk om te kiezen voor een automatische vergelijking. Deze laatste optie wordt tegenwoordig uiteraard geprefereerd. Dit niet in het minst omdat ze het mogelijk maakt om in een handomdraai de meest interessante autoverzekering te vinden. Ga je een nieuwe autoverzekering afsluiten en wil je met zekerheid kunnen rekenen op de interessantste voorwaarden? Dan is het uitvoeren van een vergelijking in ieder geval een absolute must. 

Stap 3: Bepaal op welke manier je de premie gaat betalen

Het spreekt voor zich dat een autoverzekering afsluiten in de praktijk ook altijd gepaard gaat met bepaalde kosten. Het is wat dit betreft belangrijk om even bij jezelf de vraag te stellen op welke manier je deze kosten gaat betalen. Er zijn verschillende vragen die je, je op dit vlak moet stellen:

  1. Ga je de premie zelf betalen of werken met domiciliëring? 
  2. Wordt de premie in één keer betaald of ga je ze spreiden? 

Wat de eerste vraag betreft moet je er rekening mee houden dat dit niet een keuze kan zijn die je zelf kan maken. Voor heel wat verzekeraars geldt namelijk dat ze hun verzekeringnemers verplichten op de premie te betalen door middel van een domiciliëring. Geldt dat voor jouw verzekeraar niet en kan je dus met andere woorden wel zelf kiezen? Dan is het mogelijk dat het laten betalen van je verzekeringspremie door middel van een domiciliëring je een bepaalde korting kan opleveren. Dit kan iets zijn om bij een autoverzekering afsluiten rekening mee te houden. 

Betaal je de premie één keer of gespreid?

Tot slot dien je, je eveneens de vraag te stellen of je ervoor gaat kiezen om de premie in één keer te betalen of je van plan bent om de premie te spreiden over verschillende maanden. Deze laatste keuze brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is terug te vinden in het feit dat zelfs de duurste verzekering voor je auto op deze manier een stuk betaalbaarder kan worden gemaakt. Veel mensen vinden het altijd vervelend wanneer ze worden geconfronteerd met een grote factuur. Geldt dat ook voor jou? Dan is het mogelijks interessant om ervoor te kiezen om de verschuldigde premie te betalen over verschillende maanden. 

Bovenstaande optie kan voor veel verzekeringnemers zeker interessant zijn. Dit gezegd hebbende dient er wel rekening mee te worden gehouden dat er heel wat verzekeraars zijn die hiervoor extra kosten aanrekenen. Hou er dus rekening mee dat het betalen van je verschuldigde verzekeringspremie in maandelijkse termijnen ervoor kan zorgen dat de autoverzekering die je wenst af te sluiten een stukje duurder kan gaan uitvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *