Zo kies je een goede hondenmand

Het is belangrijk dat je hond een goede hondenmand heeft. Want ook je viervoeter heeft rust nodig en een plek om zich terug te trekken. Nou kun je gewoon voor de eerste de beste hondenmand gaan, maar er zijn ook veel andere opties waar je hond je dankbaar voor zal zijn. In deze blog vertel ik je waar je zoal op kunt letten bij het aanschaffen van een nieuwe hondenmand.

Soorten en maten hondenmanden

Allereerst zijn tegenwoordig allerlei soorten en maten hondenmanden. Je kunt kiezen voor een echte hondenmand, maar ook een kussen kan een goede optie zijn. Een harde rand van een hondenmand kan bminder fijn zijn voor een wat kleinere hond, maar biedt voor een grotere hond juist extra ondersteuning. Waar je verder op kunt letten is of de bekleding van een mand wasbaar is, en of er een antislip laag aanwezig is op de bodem. Dit laatste voorkomt namelijk dat een mand gaat schuiven over de vloer.

Wanneer je kijkt naar het formaat kun je het beste letten op de binnenomtrek van de mand in centimeters. Veel aanbieders van hondenmanden en kussens geven enkel de maten S, M, of L, maar dit zegt eigenlijk niet zoveel omdat dit per aanbieder aanzienlijk kan verschillen. Een goede indicatie zou zijn dat je voor een hond van 10kg een hondenmand van 50cm breed nodig zou hebben. Een hond van 20kg heeft een hondenmand van 70cm nodig en wanneer je hond meer weeft dan 35kg, dan zou er minimaal 90cm nodig zijn. Zo heeft je hond voldoende ruimte in zijn slaapplek.

Verwarming en verkoeling

Bovendien heb je hondenmanden en kussens die zelfverwarmend zijn. Vaak hebben deze een goed isolerende vulling die ook de warmte van je hond vasthoud. Deze kussens en manden zijn ideaal voor tijdens de koude wintermaanden en geven je hond net dat beetje extra comfort. In de zomer zou je juist een verkoelende mand kunnen kiezen, want ook deze zijn beschikbaar. De verkoelende manden hebben vaak een gelvulling die een langere tijd verkoeling kan bieden. Handig voor in de tuin tijdens zonnige dagen, of wanneer je hond in een warme ruimte verblijft.

Orthopedische hondenmanden

Wanneer je hond last heeft van bepaalde orthopedische aandoedingen, zoals bijvoorbeeld gewrichtspijn of artrose, dan kan een speciaal hiervoor ontwikkelde hondenmand veel verlichting bieden. Een orthopedische hondenmand heeft vaak een speciale vulling die zich aanpast aan het gewicht en lichaamstemperatuur van de hond. Hierdoor komt er minder druk te staan op de wervelkolom en gewrichten van je hond. Ook wanneer je hond bijvoorbeeld wat ouder is of herstellende is, dan zijn dit soort manden een goede keus.